Kuntauudistuksesta ja tulevaisuudesta

21.01.2014

0

hallituskuntauudistususkomusviestintä

Kuntauudistus on jälleen ollut tapetilla viime päivinä. Ihmekös tuo, kun asia tapetoitiin aika voimallisesti hallituksen toimesta. Tutustuin itsekin luonnokseen ”hallituksen esitykseksi kuntarakennelain muuttamisesta” ja kun omakin kotikunta (Nokia) sinisellä värjättynä kartasta löytyi, totta kai asia alkoi kiinnostamaan hyvin henkilökohtaisellakin tasolla.

Jännä juttu tämä kuntauudistus on. Esityksen tavoitteita ovat: ”a) Kilpailukyvyn ja elinvoiman vahvistaminen, yhdyskuntarakenteen hallinnan sekä maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnittelun edistäminen niillä kaupunkiseuduilla, jotka ovat asukkaiden työssäkäynnin, asioinnin sekä palvelujen käytön kannalta toiminnallisesti yhtenäisiä; b) Luoda edellytyksiä kaupunkiseutujen kohtuuhintaiselle asuntotuotannolle; c) Vahvistaa asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia; sekä d) Estää alueen taloudellinen eriytyminen”.

Hyviä tavoitteita. Ainakin minun mielestäni. Eikä kai kukaan sinänsä muuta ole väittänytkään. Kyse lieneekin sekä siitä, uskooko lukija näiden tavoitteiden toteutuvan että siitä, onko koko homma ymmärretty oikein.

Minä en väitä ymmärtäneeni kuntauudistusta oikein. Ja tuntuu (huom: tuntuu), että eivät ne asiantuntijatkaan ole. Siis ymmärtäneet.

Joka tapauksessa kuntauudistus on hyvin, hyvin tunnepitoinen kuvio. Omiin silmiini osuneet argumentit, niin puolesta kuin vastaankin, yleensä pohjautuvat uskomuksiin, pelkoihin, toiveisiin, huoliin, mahdollisuuksiin, uhkiin. Jotka totta kai ovat meille kullekin tärkeitä näkökulmia – mutta ovatko ne riittäviä perusteita millekään?

(Tämä kappale, kuten koko kirjoituskin, on sitten allekirjoittaneen henkilökohtainen mielipide, eikä edusta palvelutoimittajien virallista kantaa.) Toisaalta kuntauudistus on viestitty t o d e l l a huonosti. Ensin kerrotaan mitä tehdään mutta ei riittävän selkeästi miksi. Ja sitten alkavat selitykset kun on jo tipahtanut. Näin minusta tuntuu. Saakin tuntua, sillä viestinnässä on aina kyse kokemuksesta.

Tässä olisikin pitänyt jättää uskomukset pois väitteistä ja tuoda selkeämmin faktat pöytään. Viestinnässä sen sijaan uskomukset sekä kokemukset olisi pitänyt huomioda paljon suuremmalla painoarvolla.

Entä mitä mieltä minä olen kuntauudistuksesta? En tiedä. Esitys kun ei edelleenkään kerro, miksi jollakin toimenpiteellä saavutetaan jokin tavoitteista. Kerrotaan kyllä miten asia hoidetaan, mutta pihvi jää tuomatta lautaselle. Eikä lihaisaksi salaatiksi kuvailtu lihaton salaatti jätä kuin kiukkunälän.

Sinänsä minulle on ihan sama, minkä nimisessä tai kokoisessa kunnassa asun, kunhan homma hoituu. Näin uskon(!) myös monen muun ajattelevan. Tällä hetkellä hallituksen toimet eivät luo uskoa(!) homman hoitumisen parantumiseen. Mikä osaltaan luo halua pysähtyä, jäädä nykytilaan.

Joka se on vain harhaa. Maailma ympärillämme kuitenkin muuttuu koko ajan, me jokainen muutumme itse koko ajan. Ei ole mahdollista jäädä ”nykytilaan”. Siksi olisikin parempi ottaa ohjaksista kiinni ja itse valita se tulevaisuus, mihin tahtoo.

Huonoin vaihtoehto on jäädä vain odottamaan ja hukata monet hyvät mahdollisuudet.

Jaa tämä sisältö

Keskustele aiheesta

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista, mutta se tarvitaan viestin jättämiseen.