Uskallusta kunnan kehitykseen – mikä tekee kunnasta vetovoimaisen ja kilpailukykyisen asuinpaikkana?

26.04.2017

0

Liian monta kertaa on vastaani tullut ajattelutapa, jossa muutosta lykätään hamaan tulevaisuuteen. ”Ehkäpä loppuvuodesta aletaan miettimään asian suunnittelua” lausahti erään kunnan päättäjä puhuttaessa sähköisen asioinnin kehittämisestä. Sillä ajatuksella, että kenties sitten joskus viiden tai kymmenen vuoden kuluttua Internetin kautta tapahtuva asiainhoito voisi olla arkipäivää.

Haluan haastaa kuntien luottamushenkilöitä ottamaan rohkeasti vastuuta oman kuntansa eteenpäin viemisestä. Ei se ole kaukaisen tulevaisuuden juttu. Se on maailmassamme arkipäivää jo nyt. Ja niin sen pitäisi olla myös kaikissa kunnissa.

Kenties olemme ymmärtäneet digitalisoitumisen väärin. Ei kai ihme, sillä huonoja esimerkkejä löytyy liiaksikin. Digitalisoitumista ei ole se, että vain muunnetaan paperiset lomakkeet sähköisiksi asiakirjoiksi, jotka täytetään ja käsitellään samoin kuin paperimaailmassakin. Digitalisoitumista on se, että uskalletaan kyseenalaistaen pohtia kunkin toiminnan perimmäinen tarkoitus, ja tämä mielessä rakennetaan toimintamallit uudella tavalla, siten kuin sähköisin keinoin on mahdollista ja järkevää.

Suomesta löytyy onneksi myös onnistuneita hankkeita, joissa ennakkoluulottomasti on uudistettu toimintaa ja muutoksen jälkeen sähköinen asiointi on tuotu keskiöön – kuntalaista unohtamatta. Sillä hyvin toteutettu digitalisointi ei poista henkilökohtaisen kohtaamisen tarvetta, päinvastoin. Hyvin toteutettu digitalisointi vapauttaa resursseja oikein kohdistettuun asiakaspalveluun. Näin kävi esimerkiksi Vantaalla, jossa asumisen ja elämisen ytimessä oleva rakennusvalvonta uskalsi muuttaa koko toimintamallinsa keskittyen sähköiseen toimintaan. Palvelu on laadukkaampaa ja kaikki tapahtuu entistä sujuvammin. Tästä todistustaan antavat niin viranomaiset, kuntalaiset kuin yrityksetkin.

Onko kuntasi edelläkävijä? Onko kuntasi houkutteleva? Onko kunnassasi rohkeutta tehdä samankaltaisia päätöksiä kuin Vantaalla? Voisiko kuntasi nostaa kiinnostavuuttaan panostamalla uudenlaisiin toimintatapoihin?

Ja mitä se vaatii? Ei avaruustiedettä, vaan lähinnä ymmärrystä nähdä olennainen ja uskallusta ajatella toisin. Tähän asti vallalla olleet tavat ovat muotoutuneet maailmaan, jossa ei muuta mahdollisuutta ollut.

Nyt niitä on. Siksi jokaisen kunnan luottamushenkilön tulisi jatkossa miettiä oman toimialansa ja toimijoidensa perustehtävää. Oli se sitten sivistystoimi, rakennuslautakunta tai joukkoliikenne. Ne uudistamalla voidaan saada jopa ihmeitä aikaiseksi.

Kirjoittaja Jani Muhonen haluaa haastaa kunnat rohkeasti uudistamaan palvelurakennetta ja hyödyntämään uusia toimintamalleja.

Jaa tämä sisältö

Keskustele aiheesta

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista, mutta se tarvitaan viestin jättämiseen.