Rakennetun ympäristön lupa-asiointi yhdessä pisteessä

Lupapisteen kautta voit hakea rakennetun ympäristön lupia sekä hoitaa niihin liittyvän viranomaisasioinnin verkossa - jo yli 60 %:ssa Suomen kunnista.

Rekisteröidy maksutta


Edistä luvanhakua milloin vain

Säästä aikaa ja vaivaa hoitamalla lupa-asiointi verkossa - ilman turhia virastokäyntejä ja paperien pyörittämistä.

 

Rakentamiseen sekä ympäristön tai yleisten alueiden käyttöön tarvitaan lähtökohtaisesti lupa, jonka myöntää asiointikunnan viranomainen.
Lupapisteen kautta voit selvittää hankkeesi luvantarpeen sekä edistää lupa-asiointia jopa hankkeen päättymisen saakka.

Voit kutsua hankkeen osapuolet mukaan palveluun edistämään luvanhakua ja saada neuvontaa viranomaisilta. Eri osapuolet pystyvät hankenäkymän kautta reaaliajassa seuraamaan asioinnin etenemistä palvelussa sekä täydentämään tarvittavia tietoja – ajasta ja paikasta riippumatta.

Varmista asiointimahdollisuus kunnassa tästä alta löytyvän kuntahaun kautta.

Rakennuslupa pähkinänkuoressa

Katso mistä kunnista Lupapiste löytyy

Lupapisteen käyttö luvanhakijalle

Ennen kuin aloitat asioinnin palvelussa, varmista asiointimahdollisuus kunnassa yläpuolelta löytyvän kuntahaun kautta. Lupapisteen käyttö on maksutonta, mutta kunta perii mahdollisen maksun lupahakemuksen käsittelystä oman taksansa mukaisesti.

1. Rekisteröidy pankkitunnuksilla tai mobiilitunnisteella.

 Mikäli käytät Lupapistettä ensimmäisen kerran, tulee sinun rekisteröityä palvelun käyttäjäksi. Rekisteröitymisen jälkeen pystyt kirjautumaan sisään palveluun sähköpostiosoitteellasi sekä valitsemallasi salasanalla. Pääset edistämään lupa-asiointia ympäri Suomen ”Tee hakemus” tai ”Kysy neuvoa” -toimintojen kautta. Voit asioida palvelussa samoilla tunnuksilla kaikissa niissä kunnissa, joissa palvelu on auki.

2. Valitse kartalta hankkeesi sijainti ja kerro mitä olet tekemässä.

Kun olet valinnut hankkeesi sijainnin sekä suunnitellun toimenpiteen, palvelu kertoo arvion hankkeesi luvantarpeesta sekä vaadittavista liitteistä.

3. Tee neuvontapyyntö tai lupahakemus.

Voit joko tehdä kyselyn tai hakemuksen asiointikunnan alueelle. Valintojesi perusteella pääset sähköiseen työtilaan, jossa voit täydentää hakemustasi hankkeen eri osapuolten kesken – vuorovaikutuksessa asiointikunnan viranomaisten kanssa. Mikäli hankkeesi vaatii ammattilaisen suunnitteluapua, suosittelemme, että hän edistää asiointia palvelussa viranomaisen kanssa.

4. Jätä hakemus – saat päätöksen suoraan Lupapisteeseen.

Kun hakemus jätetään vireille, siirtyy se viranomaisen käsiteltäväksi. Saat viranomaisen päätöksestä tiedon sähköpostiisi sekä palveluun. Myös rakentamisen aikainen asiointi; erityissuunnitelmien toimittaminen, kokoukset, tarkastukset ja osapuolten nimeämiset hoituu Lupapisteessä.

Rekisteröidy palveluun Lupapisteen prosessi


Käyttäjän kokemus

“Lupapisteen käyttöönoton myötä ei enää tarvitse täyttää paperilomakkeita vaan tarvittavat tiedot täydentyvät ja tallentuvat palveluun prosessin edetessä. Kaikki rakennusprojektin osapuolet on kätevä kutsua mukaan sähköpostitse ja liitetiedostot on helppo liittää hankenäkymään. Myös keskustelu viranomaisten ja muiden tahojen kanssa toimii Lupapisteen kautta mainiosti.

Kaikki asianosaiset näkevät rakennusprojektin etenemisen reaaliaikaisesti. Omaa työtäni helpottaa myös se, että saan sähköpostitse viestin heti, kun hankkeessa on tapahtunut jotain uutta.

Myös naapurien kuulemisprosessi selkeytyy, koska heidätkin voi kutsua mukaan hankkeeseen parilla klikkauksella.”

Minna Träsk

Rakennuspiirtäjä, Insinööritoimisto Träsk Oy

Kaikki rakennusprojektin osapuolet on kätevä kutsua mukaan sähköpostitse ja liitetiedostot on helppo liittää palveluun. Myös keskustelu viranomaisten ja muiden tahojen kanssa toimii Lupapisteen kautta mainiosti.


Lupapisteen käyttö

Voit asioida Lupapisteessä silloin kuin sinulle sopii - koko hankkeen ajan. Pääset täydentämään hankkeen tietoja sähköisessä työtilassa yhdessä muiden hankkeen osapuolten kesken. Voit käydä vuoropuhelua asiointikunnan viranomaisten kanssa palvelun kautta ja lupahakemuksen jättämisen jälkeen saat hanketta koskevat viranomaispäätökset suoraan Lupapisteeseen. Asiointia voidaan kunnasta riippuen jatkaa palvelussa aina hankkeen valmistumiseen asti. Lupapisteen avulla pidät itsesi sekä muut osapuolet tietoisena hankkeen etenemisestä - kellon ympäri.

Hoida lupa-asioita silloin kuin sinulle sopii.

 • Kun hoidat lupa-asioinnin verkossa Lupapisteen kautta, voit esimerkiksi hakea lupia mökkipaikkakunnassasi käymättä virastossa paikan päällä.
 • Lupapisteen käyttö vaatii kirjautumisen. Pystyt rekisteröitymään palveluun tunnistautumalla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 • Palvelun käyttö aloitetaan aina valitsemalla hankkeen sijainti – halusitpa sitten kysyä neuvoa viranomaiselta hankkeeseesi liittyen tai aloittaa uuden lupahakemuksen tekemisen.
 • Voit hakea sijainnin katuosoitteella, kiinteistötunnuksella tai kartasta etsimällä.
 • Sijainnin perusteella palvelu näyttää sinulle kiinteistö- ja kaavatiedot, mahdolliset kaavamääräykset sekä kunnallistekniikan tiedot.

Tarvitsetko luvan?

 • Kun olet valinnut sijainnin hankkeellesi, palvelu ohjaa sinut valitsemaan oikean toimenpiteen.
 • Yhteenveto-sivu kertoo alustavasti, tarvitsetko toimenpiteeseesi lupaa.
 • Voit joko tehdä palvelun kautta suoraan uuden lupahakemuksen tai esittää kysymyksen hankkeeseesi liittyen asiointikunnan viranomaisille.
 • Saat sähköpostitse ilmoituksen, kun viranomainen on vastannut sinulle Lupapisteessä.
 • Kyselyn voi myöhemmin muuntaa lupahakemukseksi yhdellä klikkauksella.

Hakemuksen täydentäminen yhdessä hankkeen osapuolten kanssa.

 • Palvelu antaa valitsemasi toimenpiteen perusteella vain tarvittavat kentät täytettäväksi. Lisäksi lupahakemus on esitäytetty antamiesi tietojen perusteella.
 • Voit kutsua muita osapuolia näkemään ja täydentämään hakemustasi. Esimerkiksi pääsuunnittelija voidaan kutsua edistämään hanketta puolestasi ”Osapuolet”-välilehdellä toiminnolla: ”Valtuuta uusi henkilö.”
 • Hankkeen osapuolet voivat täydentää hakemusta omassa tahdissaan. Hakemus siirtyy viranomaisen nähtäväksi vasta, kun jätät sen vireille tai esität siitä kysymyksen.

Viranomainen ohjaa hakemustasi.

 • Viranomainen kommentoi ja ohjaa lupahakemustasi Lupapisteen kautta. Hankekohtaisen keskusteluikkunan kautta voitte käydä hankkeeseen liittyvää keskustelua.
 • Lausuntopyynnöt sekä naapurien kuulemiset voidaan myös hoitaa sähköisesti Lupapisteen kautta.
 • Kun hakemukselle voidaan antaa päätös, viranomainen siirtää hakemuksen käsittelyyn.

Hyväksytyn päätöksen jälkeen voit hoitaa myös rakentamisen aikaisen asioinnin Lupapisteessä.

 • Viranomaisen antama päätös ja lupaehdot löytyvät palvelusta.
 • Hankenäkymä muuttuu päätöksen jälkeen tukemaan rakentamisen aikaista asiointia. Varmista kuitenkin viranomaiselta asiointimahdollisuus rakentamisen aikaisessa toiminnassa.
 • Palvelun kautta voidaan edistää ja seurata eri lupamääräysten täyttymistä sekä nimetä uusia osapuolia mukaan hankkeelle.
 • Voit esittää viranomaiselle lisäkysymyksiä keskusteluikkunan kautta myös rakentamisen aikana.