Muokkaa hakemusta

Tallenna hankkeelle siihen liittyvät tiedot yhdessä muiden osapuolten kanssa. Kaikki kirjoittamasi tiedot tallentuvat automaattisesti hakemukselle ja voit jatkaa sen täydentämistä sinulle sopivana ajankohtana.

Tietojen täydentäminen hankkeelle

Tutustu videolla hakemusnäkymään.

Hankkeen yläosassa käyvät ilmi hankkeen perustiedot: sijainti, hankkeen status ja valitut toimenpiteet. Hakemuksen käsittelyä varten tarvittavat tiedot tulevat täytettäväksi valittujen toimenpiteiden perusteella.

Täydentääksesi hakemusta, avaa haluttu hakemuksen osio sen nimen edessä olevaa nuoli-ikonia klikkaamalla. Tämän jälkeen haluttu osio avautuu täytettäväksi.

Capture19

Hakemuksen tietoihin on tallennettava tähdellä merkityt pakolliset kentät. Vie hiiri täytettävän osion kohdalle saadaksesi vinkkejä tietojen syöttämiseen. Hankkeelle syötetyt tiedot tallentuvat automaattisesti sitä mukaan, kun kenttiin lisätään tietoja.

Capture21

Huoneistotietojen lisääminen Excel-tiedoston avulla

Rakennuksen huoneistotiedot on mahdollista syöttää Lupapisteeseen myös Excel-taulukosta. Syöttämiseen tarvittava Excel-taulukko löytyy valmiina niiltä hankkeilta, joihin huoneistotietoja edellytetään syötettävän.

Syöttääksesi huoneistotiedot Excel-taulukon avulla avaa hankkeen ”Hakemuksen tiedot”-välilehti, ja siirry rakennuksen tiedoille varattuun osioon. Lataa Excel-taulukkopohja omalle koneellesi klikkaamalla ”Lataa taulukkopohja tietojen tuontia vartenpainiketta.

Syötä huoneistotiedot Excel-pohjaan siten, että kukin huoneisto on omalla rivillään. Keittiö-ja huoneistotyyppejä täydentäessä löydät kunkin tyypin numerovastaavuuden varsinaisen taulukon yläpuolelta. Jos esimerkiksi kyseessä on keittokomero, tulee keittiötyypin kohdalle syöttää numero 2.

Kun Excel-taulukko on valmis, tallenna se koneellesi ja lataa sen jälkeen Lupapisteeseen ”Tuo tiedot Excel-taulukosta”-painikkeesta.

Hakemuksen status

Hankkeen status on ilmoitettu hankkeen ylälaidassa, aivan valitun toimenpiteen alla. Hankkeen status on vihreällä pohjalla.

hankkeen_status_1

Luonnos: Luonnos-tilassa voit rauhassa valmistella hakemusta ja kutsua muita osapuolia hakemukselle. Tarvittaessa voit kysyä neuvoa viranomaiselta keskusteluketjussa. Muuten viranomainen käsittelee hakemuksesi vasta jätettyäsi sen.

Näkyy viranomaiselle: Hakemus näkyy nyt myös viranomaisille. Voit edelleen jatkaa hakemuksen valmistelua rauhassa, ja tarpeen vaatiessa keskustella asian edistämisestä viranomaisen kanssa hankkeen keskusteluketjun kautta.

Hakemus jätetty: Hakemus on nyt vireillä ja odottaa viranomaisen käsittelyä. Voit tarvittaessa muokata hakemuksen tietoja sekä lisätä vaadittuja suunnitelmia ja liitteitä hakemukselle.

Käsittelyssä: Viranomainen on ottanut hakemuksen käsittelyyn päätöksentekoa varten. Hakemus on lukittu käsittelyn ajaksi. Mikäli hakemuksen tietoja tulee vielä muokata, tulee hakemus palauttaa täydennettäväksi. Palautusta voi pyytää asiaa käsittelevältä viranomaiselta hakemuksen keskusteluketjun kautta.

Täydennettävänä: Hakemusta käsittelevä viranomainen on palauttanut hakemuksen täydennettäväksi. Kun hakemusta on täydennetty viranomaisen ohjeen mukaan, tulee tästä ilmoittaa viranomaiselle hakemuksen keskusteluketjun kautta. Ilmoituksen jälkeen viranomainen siirtää hakemuksen takaisin käsittelyyn, jolloin hakemuksen tietojen täydentäminen ei ole enää mahdollista.

Päätös annettu: Viranomainen on antanut hakemukseen päätöksen. Löydät päätöksen ”Päätökset”-välilehdeltä.

Hakemuksen tilamuutoksista lähetetään tieto hankkeen osapuolille sähköpostitse.

Hakemuksen peruminen

Peru hanke klikkaamalla ”Peruuta hakemus”-painiketta hankkeen oikeassa ylälaidassa.

Capture12

Kirjoita aukeavaan kenttään peruutuksen syy. Peruutuksen syy jää hakemuksen Keskustelu-osioon näkyviin. Perutut hakemukset löytyvät ”Hankkeet”-sivulla ”Peruutetut”-välilehdeltä.

Hakemuksen palauttaminen aktiiviseksi

Jos peruttua hakemusta tuleekin jatkaa, palauta hanke aktiiviseksi klikkaamalla hankkeen oikeasta yläreunassa painiketta ”Palauta aktiiviseksi”. Hakemus palautuu peruutusta edeltäneeseen tilaan.

Hankkeen voi palauttaa hankkeen perunut osapuoli tai kunnan viranomainen.

palauta_aktiiviseksi

Hakemuksen sijainnin muuttaminen

Mikäli huomaat, että hakemuksen sijaintitiedot eivät ole oikein, korjaa sijaintitiedot klikkaamalla hankkeen osoitteen vierestä löytyvää “Muokkaa”-tekstiä.

Muokkaa

Korjataksesi sekä kiinteistötunnusta että osoitetta, klikkaa hiirellä aukeavassa ikkunassa haluttua kiinteistöä. Uuteen sijaintiin vaihdettaessa kiinteistötunnus sekä osoite päivittyvät esikatselunäkymään. Mikäli tiedot ovat oikein, paina “Tallenna”. Mikäli haluat muuttaa osoitetietoja tai päivittää katunumeroa, pyyhi vanha osoite tai numero pois ja kirjoita uusi tilalle. Uusi sijaintitieto päivittyy hakemukselle.

Korjataksesi pelkkää osoitetta, kirjoita oikea osoite ”Osoite”-kenttään ja klikkaa ”Tallenna”.

Toimenpiteen lisääminen

Mikäli asiointikunnassa on annettu mahdollisuus hakea samalla hakemuksella lupaa useammalle toimenpiteelle, voi hankkeen asioinnin Lupapisteessä hoitaa yhden hankkeen kautta. Mikäli kunta on rajannut toimenpiteiden määrää, tulee jokaiselle toimenpiteelle luoda oma hankkeensa.

Lisää hankkeelle toimenpiteitä klikkaamalla ”Lisää toimenpide”-painiketta. Painike löytyy sekä ”Hakemuksen tiedot” -välilehden ylälaidasta, sekä hankkeen oikeasta yläreunasta.

Lisää toimenpide

Valitse aukeavasta toimenpidevalikosta oikea toimenpide.

Autotalli_1

Valittuasi oikean toimenpiteen, klikkaa ”Lisää toimenpide”-painiketta lisätäksesi toimenpiteen hankkeelle.

Autotalli_4

Toimenpide päivittyy hakemukselle.  Täydennä ”Hakemuksen tiedot” -välilehdelle lisättyyn toimenpiteeseen liittyvä tiedot.

Autotalli_6

Toimenpiteen poistaminen

Poista ylimääräiset toimenpiteet hakemukselta ”Hakemuksen tiedot”-välilehden kautta. Etsi poistettava toimenpide välilehdeltä, ja klikkaa toimenpiteen otsikon tienoilta löytyvää ”Poista”-painiketta.

HUOM! Hankkeen päätoimenpidettä, eli hankkeen otsikkoa, ei voi poistaa! Mikäli haluat poistaa päätoimenpiteeksi merkityn toimenpiteen, vaihda ensin jokin toinen toimenpide päätoimenpiteeksi.

Capture14

Klikattuasi painiketta palvelu vielä varmistaa, haluatko varmasti poistaa osion. Poistaaksesi toimenpiteen, klikkaa ”Poista”.

Poistettua osiota ei voida enää palauttaa, joten mikäli poistamasi toimenpiteen lisäämiselle tulee myöhemmin tarve, tulee toimenpide lisätä hakemukselle uudelleen.

Capture15

Hakemuksen otsikon vaihtaminen

Mikäli hankkeelle on livahtanut väärä päätoimenpide, voit vaihtaa tämän oikeaksi hankkeen ”Hakemuksen tiedot”-välilehdeltä. Etsi hankkeen tiedoista vaihdettava toimenpide, ja klikkaa tämän otsikopalkin oikeasta laidasta löytyvää painiketta ”Vaihda toimenpide”.

Sinut ohjataan valitsemaan hankkeelle uusi toimenpide toimenpidevalikosta. Tutustu halutessasi valikosta löytyvään listaukseen täältä.

Valittuasi oikean toimenpiteen, klikkaa ”Vaihda toimenpide”-painiketta. Huom! Toimenpiteen vaihtaminen poistaa hankkeelta poisvaihdettavaan toimenpiteeseen liittyvät tiedot. Muut hankkeen tiedot, kuten osapuolet ja liitteet, säilyvät vaihdoksen myötä ennallaan.

Toimenpiteen kohdistaminen olemassaolevaan rakennukseen

Olemassaolevaan rakennukseen voi kohdistua esimerkiksi hakemus rakennuksen purkamisesta tai laajentamisesta. Mikäli hanke kohdistuu olemassa olevaan rakennukseen, tulee tämä valita hankkeelle valitun toimenpiteen kohteeksi. Valinnan myötä rakennusta koskevia tietoja tuodaan hankkeelle hankkeen täydennystä helpottamaan.

Valitse rakennus, johon toimenpide kohdistuu, rakennusta koskeville tiedoille varatusta osiosta hankkeen ”Hakemuksen tiedot”-välilehdeltä. Valinta tehdään ”Valitse rakennus”-valikosta.

Valikkoon nousevat rakennukset tulevat Lupapisteeseen asiaa käsittelevän viranomaisen käyttämästä järjestelmästä. Mikäli oikeaa rakennusta ei syystä tai toisesta löydy valikosta, otathan asian tiimoilta yhteyttä viranomaiseen hankkeen keskustelun kautta, jotta he saavat lisättyä rakennuksen valittavaksi.

Valittuasi oikean rakennuksen valikosta Lupapiste varmistaa, haetaanko rakennuksen tiedot varmasti Lupapisteeseen kunnan rekisteristä. Klikkaa ”Kyllä”. Huom! Jos rakennusta koskevia tietoja on jo ehditty täyttää hankkeelle, nämä ylikirjoitetaan kunnan taustajärjestelmästä tuotavilla tiedoilla.

Viiteluvan lisääminen

Mikäli olet hakenut aikaisemmin lupaa, joka liittyy tekemääsi lupahakemukseen, voit merkitä aiemman luvan viiteluvaksi. Lisää viitelupa klikkaamalla hankkeen oikeasta ylälaidasta löytyvää painiketta ”Lisää viitelupa”.

Viitelupa

Mikäli olet hakenut kyseisen luvan Lupapisteen kautta, valitse lupa alasvetovalikon kautta. Mikäli asia on käsitelty paperilla, kirjoita asian lupatunnus ”Kuntalupatunnus”-kenttään.

Kuntalupatunnus

Viitelupa tulee näkyville hakemuksen tietojen yhteyteen, kartan oikealle puolelle. Mikäli viitelupaa on haettu Lupapisteen kautta, pääset tarkastelemaan lupaa klikkaamalla viiteluvaksi muodostunutta asiointitunnusta. Viiteluvalla lupaan viittaavat hakemukset näkyvät kartan oikealla puolella kohdassa ”Tähän hakemukseen viittaavat luvat”.

Capture11

Capture10