Kysy neuvoa

Mikäli et ole ihan varma tarvitsetko suunnittelemallesi toimenpiteelle lupaa tai esimerkiksi mitä lliitevaatimuksia lupaasi liittyy, kannattaa kääntyä viranomaisen puoleen. He auttavat sinua kaikissa lupa-asiointiin liittyvissä kysymyksissäsi. Parhaiten tavoitat heidät tekemällä neuvontapyynnön Lupapisteessä. Neuvontapyynnöt ohjautuvat suoraan asiasta vastaavalle viranomaiselle ja ne ovat muutettavissa myöhemmin myös lupahakemuksiksi.

Kysy neuvoa

Aloita neuvon kysyminen klikkaamalla ”Kysy neuvoa”.

Määritä tämän jälkeen sijainti kohteelle, jota kysymyksesi koskee. Määritä kohteen sijainti kirjoittamalla osoite sille varattuun kenttään ja klikkaa ”Hae”. HUOM! Tarkisti osoitteen kirjoitusasu haun onnistumiseksi.

Voit hyödyntää haussa myös kartan zoomaus-toimintoa, joka löytyy kartan vasemmasta yläkulmasta. Kartalla voi liikkua myös ”maalaamalla” hakualueen (SHIFT+alueen maalaus hiirellä).

Sijainnin valitsemisen jälkeen tarkista, että kiinteistötunnus-, osoite-, sekä kuntatiedot ovat oikein.

Käytettävän osoiteaineiston epätarkkuuden johdosta haun tulos voi joissain tapauksessa kohdistua katualueelle, tai jopa naapurikiinteistölle. Korjaa kiinteistö tarpeen vaatiessa oikeaksi klikkaamalla kartalta oikeaa kiinteistöä. Kiinteistötunnus sekä osoite- ja kuntakenttä päivittyvät uuden sijainnin mukaisesti.

Mikäli osoitenumero ei täsmää, mutta kiinteistötunnus on oikein, voit päivittää osoitteen sille varattuun kenttään.

Pääset eteenpäin klikkaamalla ”Jatka”.

Kerro seuraavaksi, mitä kysymyksesi koskee valitsemalla asiaasi parhaiten kuvaava toimenpide valikosta. Toimenpidevalikon laajuus riippuu siitä, minkä kunnan alueella asioidaan. Mikäli haluat kysyä neuvoa useaan toimenpiteeseen liittyen, valitse valikosta päätoimenpide.

Valitse toimenpide klikkaamalla sopivinta vaihtoehtoa valikosta.

Etsitkö oikeaa toimenpidettä? Katso listaus kaikista toimenpiteistä.

Valitun toimenpiteen perusteella aukeaa yhteenvetosivu, jossa kerrotaan toimenpiteen luvanvaraisuudesta sekä muista vaatimuksista. Sivun alaosan linkkien kautta voit tutustua kuntakohtaiseen ohjeistukseen ennen neuvontapyynnön tekemistä.

Kysy neuvoa klikkaamalla ”Kysy neuvoa”.

Kirjoita kysymyksesi sille varattuun kenttään ja klikkaa ”Kysy neuvoa”. Palvelu ohjaa yhteydenoton oikealle yhteyshenkilölle kunnassa. Sinun ei tarvitse merkitä yhteystietojasi kysymyksen yhteyteen, sillä ne tulevat automaattisesti mukaan neuvontapyyntöön.

Klikkaa ”Kysy neuvoa” lähettääksesi kysymyksesi eteenpäin.

Neuvontapyynnön lähettämisen jälkeen tekemistäsi valinnoista muodostuu neuvontapyyntönäkymä, josta näet kaikki toimenpiteeseesi liittyvät tiedot.

Lisää mahdolliset lisäkommentit ja liitteet neuvontapyyntöösi. Liitettyäsi tarvittavat tiedostot ja kommentit neuvontapyyntöön, voit kirjautua ulos palvelusta. Palvelu lähettää sinulle viestin sähköpostiin, kun viranomainen vastaa yhteydenottoosi.

Neuvontapyynnön voi muuttaa myöhemmin lupahakemukseksi.

Neuvontapyynnön muuttaminen lupahakemukseksi

Muuttaaksesi neuvontapyynnön lupahakemukseksi klikkaa oikeassa reunassa painiketta ”Aloita luvan hakeminen”. Keskustelu ja liitteet siirtyvät lupahakemukseen.