Luo hakemus tai kysy neuvoa

Lupapisteen kautta voit tehdä sähköisen lupahakemuksen tai neuvontapyynnön lukuisiin Suomen kuntiin. Liikkeelle lähdetään määrittämällä hankkeesi sijainti, valitsemalla hankettasi parhaiten kuvaava toimenpide. Tämän jälkeen pääset täydentämään avaamasi hanketta ja viestimään asiasta viranomaisten kanssa.

Mikäli Lupapisteen kautta ei pysty jättämään lupahakemusta valitsemasi kunnan alueelle, palvelu ilmoittaa sinulle tästä.

Kysy neuvoa

Aloita neuvon kysyminen klikkaamalla ”Kysy neuvoa”.

Määritä tämän jälkeen sijainti kohteelle, jota kysymyksesi koskee. Määritä kohteen sijainti kirjoittamalla osoite sille varattuun kenttään ja klikkaa ”Hae”. HUOM! Tarkisti osoitteen kirjoitusasu haun onnistumiseksi.

Voit hyödyntää haussa myös kartan zoomaus-toimintoa, joka löytyy kartan vasemmasta yläkulmasta. Kartalla voi liikkua myös ”maalaamalla” hakualueen (SHIFT+alueen maalaus hiirellä).

Uusi hanke

Sijainnin valitsemisen jälkeen tarkista, että kiinteistötunnus-, osoite-, sekä kuntatiedot ovat oikein.

Käytettävän osoiteaineiston epätarkkuuden johdosta haun tulos voi joissain tapauksessa kohdistua katualueelle, tai jopa naapurikiinteistölle. Korjaa kiinteistö tarpeen vaatiessa oikeaksi klikkaamalla kartalta oikeaa kiinteistöä. Kiinteistötunnus sekä osoite- ja kuntakenttä päivittyvät uuden sijainnin mukaisesti.

Mikäli osoitenumero ei täsmää, mutta kiinteistötunnus on oikein, voit päivittää osoitteen sille varattuun kenttään.

Pääset eteenpäin klikkaamalla ”Jatka”.

Hanke

Kerro seuraavaksi, mitä kysymyksesi koskee valitsemalla asiaasi parhaiten kuvaava toimenpide valikosta. Toimenpidevalikon laajuus riippuu siitä, minkä kunnan alueella asioidaan. Mikäli haluat kysyä neuvoa useaan toimenpiteeseen liittyen, valitse valikosta päätoimenpide.

Valitse toimenpide klikkaamalla sopivinta vaihtoehtoa valikosta.

Toimenpidevalinta1

Valitun toimenpiteen perusteella aukeaa yhteenvetosivu, jossa kerrotaan toimenpiteen luvanvaraisuudesta sekä muista vaatimuksista. Sivun alaosan linkkien kautta voit tutustua kuntakohtaiseen ohjeistukseen ennen neuvontapyynnön tekemistä.

Kysy neuvoa klikkaamalla ”Kysy neuvoa”.

Toimenpidevalinta4Kirjoita kysymyksesi sille varattuun kenttään ja klikkaa ”Kysy neuvoa”. Palvelu ohjaa yhteydenoton oikealle yhteyshenkilölle kunnassa. Sinun ei tarvitse merkitä yhteystietojasi kysymyksen yhteyteen, sillä ne tulevat automaattisesti mukaan neuvontapyyntöön.’

Klikkaa ”Kysy neuvoa” lähettääksesi kysymyksesi eteenpäin.

Neuvontapyyntö

Lähetetty

Neuvontapyynnön lähettämisen jälkeen tekemistäsi valinnoista muodostuu neuvontapyyntönäkymä, josta näet kaikki toimenpiteeseesi liittyvät tiedot.

NP näkymä

Lisää mahdolliset lisäkommentit ja liitteet neuvontapyyntöösi. Liitettyäsi tarvittavat tiedostot ja kommentit neuvontapyyntöön, voit kirjautua ulos palvelusta. Palvelu lähettää sinulle viestin sähköpostiin, kun viranomainen vastaa yhteydenottoosi.

Neuvontapyynnön voi muuttaa myöhemmin lupahakemukseksi.

Neuvontapyynnön muuttaminen lupahakemukseksi

Muuttaaksesi neuvontapyynnön lupahakemukseksi klikkaa oikeassa reunassa painiketta ”Aloita luvan hakeminen”. Keskustelu ja liitteet siirtyvät lupahakemukseen.

Aloita luvan haku

Tee uusi hakemus

Katso videon uuden hakemuksen tekemisestä.

Aloita hakemuksen tekeminen klikkaamalla ”Tee hakemus”.

Määritä tämän jälkeen sijainti hankkeellesi. Määritä hankkeen sijainti kirjoittamalla osoite sille varattuun kenttään ja klikkaa ”Hae”. HUOM! Tarkisti osoitteen kirjoitusasu haun onnistumiseksi.

Voit hyödyntää haussa myös kartan zoomaus-toimintoa, joka löytyy kartan vasemmasta yläkulmasta. Kartalla voi liikkua myös ”maalaamalla” hakualueen (SHIFT+alueen maalaus hiirellä).

Uusi hanke

Sijainnin valitsemisen jälkeen tarkista, että kiinteistötunnus-, osoite-, sekä kuntatiedot ovat oikein.

Käytettävän osoiteaineiston epätarkkuuden johdosta haun tulos voi joissain tapauksessa kohdistua katualueelle, tai jopa naapurikiinteistölle. Korjaa kiinteistö tarpeen vaatiessa oikeaksi klikkaamalla kartalta oikeaa kiinteistöä. Kiinteistötunnus sekä osoite- ja kuntakenttä päivittyvät uuden sijainnin mukaisesti.

Mikäli osoitenumero ei täsmää, mutta kiinteistötunnus on oikein, voit päivittää osoitteen sille varattuun kenttään.

Pääset eteenpäin klikkaamalla ”Jatka”.

Hanke

Kerro seuraavaksi, millaista hanketta olet käynnistämässä valitsemalla hankettasi parhaiten kuvaava toimenpide valikosta. Toimenpidevalikon laajuus riippuu siitä, minkä kunnan alueella asioidaan. Mikäli haluat hakea lupaa useaan toimenpiteeseen kerralla, valitse valikosta päätoimenpide. HUOM! On kuntakohtaista, vaaditaanko jokaiselle toimenpiteelle oma hankkeensa, vai voiko näitä yhdistää.

Valitse toimenpide klikkaamalla sopivinta vaihtoehtoa valikosta.

Toimenpidevalinta1

Valitun toimenpiteen perusteella aukeaa yhteenvetosivu, jossa kerrotaan toimenpiteen luvanvaraisuudesta sekä muista vaatimuksista. Sivun alaosan linkkien kautta voit tutustua kuntakohtaiseen ohjeistukseen ennen hankkeen avaamista.

Kysy neuvoa klikkaamalla ”Tee hakemus”.

Toimenpidevalinta4

Hanke on nyt luotu, ja asiasi on saanut oman LP-alkuisen asiointitunnuksensa. Asian tila on automaattisesti luonnos.

Hakemus vai ilmoitus?

Lupapisteessä ei erikseen määritellä, tuleeko asia käsitellä hakemuksena vai ilmoituksena: hakemusta luodessa yksinkertaisesti mitä toimenpidettä asia koskee. Kun asia on jätetty vireille, asiaa käsittelevä viranomainen määrittelee, käsitelläänkö asia hakemuksena vai ilmoituksena.

Sijoitussopimus vai -päätös?

Kunnissa on eri käytäntöjä siihen liittyen, tehdäänkö yleiselle alueelle sijoittamisesta lupapäätös vai sopimus. Sijoitussopimuksen avaaminen Lupapisteeseen tapahtuu samaan tapaan kuin minkä tahansa uuden hakemuksen. Kun asia on jätetty vireille, asiaa käsittelevä viranomainen määrittelee, käsitelläänkö asia hakemuksena vai sopimuksena.

Mikäli asia käsitellään sopimuksena, allekirjoitetaan käsittelyn jälkeen kunnan tekemä sopimusehdotus Lupapisteessä. Allekirjoituksen jälkeen kunnan ja hakijan välille muodostuu sopimus yleiselle alueelle sijoittamisesta.