Neuvontapyynnön tekeminen

Voit jättää palvelun kautta neuvontapyynnön lähes kaikkiin Suomen kuntiin. Mikäli neuvontapyynnön tekemisen jälkeen edetään luvanhakuun, kaikki neuvontapyynnön yhteydessä käydyt keskustelut ja tiedot siirtyvät osaksi lupahakemusta.

Voit jättää palvelun kautta neuvontapyynnön lähes kaikkiin Suomen kuntiin. Neuvontapyyntö ja siihen liittyvät tiedot säilyvät palvelussa siihen asti, kunnes se peruutetaan luvanhakijan toimesta. Myös peruutettua hakemusta voi tarkastella, mutta sitä ei voi muokata eikä jatkaa. Mikäli neuvontapyynnön tekemisen jälkeen edetään luvanhakuun, neuvontapyynnön yhteydessä käydyt keskustelut ja tiedot siirtyvät osaksi lupahakemusta.

Uusi neuvontapyyntö

Luo uusi neuvontapyyntö klikkaamalla: ”Kysy neuvoa”.

Etusivu

Sijainnin määrittäminen

Valitse kartalta hankkeen sijainti joko kadunnimen, kiinteistötunnuksen tai kunnan nimen mukaan.

Mikäli haet sijainnin hakukentän kautta, valitse alasvetovalikosta oikea sijainti ja klikkaa ”Hae”. Voit hyödyntää haussa myös kartan zoomaus-toimintoa, joka toimii joko vasemman yläkulman +/- painikkeilla tai maalaamalla hakualue (SHIFT+alueen maalaus hiirellä).

Uusi hanke

Sijainnin valitsemisen jälkeen tarkista Tietojen tarkistus -osiosta, että kiinteistötunnus-, osoite-, sekä kuntatiedot ovat oikein. Käytettävän osoiteaineiston epätarkkuuden johdosta haun osoitus voi joissain tapauksessa kohdistua katualueelle tai jopa naapurikiinteistölle. Pääset eteenpäin klikkaamalla ”Jatka”.

Hanke

Kiinteistön sijainnin muuttaminen

Mikäli kiinteistötunnus ei ole oikein, voit siirtää kartan sijainti-ikonia klikkaamalla hiirellä haluamaasi kiinteistöä. Sujuvan etenemisen kannalta on tärkeää, että kohteelle saadaan valittua oikea paikka, vaikka kiinteistötieto voidaankin vaihtaa myös myöhäisemmässä vaiheessa viranomaisen toimesta.

Kiinteistötunnus sekä osoite- ja kuntakenttä päivittyvät uuden sijainnin mukaisesti.

uusi sijainti

Osoitteen muuttaminen

Huomaa, että Lupapiste päättelee osoitteen sijaintikoordinaatin perusteella. Mikäli osoitenumero ei täsmää, mutta kiinteistötunnus on oikein, voit päivittää osoitetiedot tietokenttään käsin. Osoitetiedon voi päivittää myös myöhemmin hakemuksen täytön aikana. Näet päivitetyn osoitetiedon neuvontapyynnössä.

Osoite käsin

Toimenpiteen valinta

Valitse seuraavaksi toimenpiteen toimenpidevalikosta. Toimenpidevalikon laajuus vaihtelee riippuen siitä, minkä kunnan alueella asioidaan. Mikäli haluat kysyä neuvoa useaan toimenpiteeseen liittyen, valitse valikosta päätoimenpide. Esimerkissä valitaan suunniteltavaksi toimenpiteeksi uuden pientalon rakentaminen.

Valitun toimenpiteen perusteella aukeaa yhteenvetosivu, jossa kerrotaan toimenpiteen luvanvaraisuudesta sekä muista vaatimuksista. Sivun alaosan linkkien kautta voit tutustua kuntakohtaiseen ohjeistukseen ennen neuvontapyynnön tekemistä. Lisäksi sivulla ilmoitetaan mitä liitteitä tulet todennäköisesti valitsemasi toimenpiteen lupahaun yhteydessä tarvitsemaan. Pääset kysymään neuvoa klikkaamalla ”Tee neuvontapyyntö”.

Toimenpidevalinta1

Toimenpidevalinta2Toimenpidevalinta2Toimenpidevalinta3Toimenpidevalinta4

Kirjoita kysymyksesi ja klikkaa ”Kysy neuvoa”. Palvelu osaa ohjata yhteydenoton oikealle yhteyshenkilölle kunnassa. Huomioi, että sinun ei tarvitse merkitä erikseen yhteystietojasi kysymyksen yhteyteen, sillä ne tulevat automaattisesti mukaan neuvontapyyntöön ”Omat tiedot”-osiosta.

Neuvontapyyntö

Lähetetty

Neuvontapyynnön lähettämisen jälkeen tekemistäsi valinnoista muodostuu neuvontapyyntönäkymä, josta näet kaikki toimenpiteeseesi liittyvät tiedot.

NP näkymä

Voit lisäksi liittää neuvontapyyntöön mukaan tiedostoja klikkaamalla: ”Lisää liite”. Klikkaa ”Selaa” ja valitse haluamasi tiedosto tietokoneelta ja lopuksi klikkaa ”Tallenna”. Voit lisäksi lisätä kommentin tiedoston yhteyteen. Tällöin näet kommentin neuvontapyynnön keskusteluketjussa.

Lisää liite np

Näet liitteen neuvontapyyntönäkymässä keskusteluosion yläpuolella. Kun olet liittänyt tarvittavat tiedostot ja kommentit neuvontapyyntöön, voit kirjautua ulos palvelusta. Palvelu lähettää sinulle viestin sähköpostiin, kun viranomainen vastaa yhteydenottoosi.

NP

Näet ”Hankkeet”-sivun ikonin avulla, että neuvontapyyntöön on tullut uusi kommentti. Pääset katsomaan vastauksen klikkaamalla neuvontapyyntöä.

Np vastaus

Neuvontapyynnön keskusteluketjussa näet viranomaisen kommentit sekä ajankohdan, jolloin kommentti on annettu. Mikäli viranomainen on pyytänyt vielä toisen viranomaisen kommenttia hankkeeseen liittyen, näkyy tämä keskustelussa siirtona viranomaiselta toiselle. Neuvontapyyntö ja siihen liittyvät tiedot säilyvät palvelussa mahdollista lupahakemuksen tekemistä varten (kts.alla neuvontapyynnön muuntaminen lupahakemukseksi). Neuvontapyyntö voidaan myös peruuttaa luvanhakijan toimesta (kts. Neuvontapyynnön peruuttaminen)

Np kommentit

Neuvontapyynnön muuntaminen lupahakemukseksi

Neuvontapyynnön voi muuttaa lupahakemukseksi klikkaalamma oikeassa reunassa painiketta ”Aloita luvan hakeminen”. Keskustelu ja liitteet siirtyvät lupahakemukseen.

Aloita luvan haku