Selainohjeet

Lupapiste suosittelee käytettäväksi uusimpia versioita seuraavista selaimista:

• Google Chrome
• Mozilla Firefox
• Microsoft Edge
• Apple Safari

Google Chrome

• Avaa Google Chrome normaalisti
• Valitse oikeassa yläreunassa oleva lisää kuvake
• Tarkista onko aukeavissa vaihtoehdoissa kohtaa ”päivitä Google Chrome”
• Jos edellä mainittua kohtaa ei löydy, käytössäsi on selaimen uusin versio
• Valitse ”päivitä Google Chrome”
• Valitse vielä ”Käynnistä uudelleen” ja Chrome päivittyy automaattisesti

Mozilla Firefox

• Paina valikkopainiketta selaimen oikeasta yläreunasta
• napsauta ”ohje”
• Paina vielä ”tietoja firefoxista”
• Firefox alkaa tällöin automaattisesti etsiä päivityksiä ja jos niitä on saatavilla se myös lataa ne
• Kun päivitykset on ladattu, napsauta ”Päivitä käynnistämällä Firefox uudestaan”
• Firefox käynnistyy uudestaan ajan tasalle päivitettynä

Internet Explorer

• Avaa Internet Explorer
• Klikkaa selaimen oikeasta ylänurkasta löytyvää asetuksien ”hammasratas ikonia”
• Klikkaa kohtaa ”about internet explorer” ja katso tarjoaako selain päivitystä
• Jos päivitys on saatavilla, asenna se ja käynnistä selain uudestaan.

Miten haen tietoa?

Melkein kaikissa käytetyimmissä selaimissa on helposti tunnistettava hakukenttä.

Tämä hakukenttä antaa sinun hakea tietoa internetistä omilla hakusanoillasi. Yksinkertaisesti vain klikkaat tekstikenttää, kirjoitat sisään aiheen, josta haluat tietoa ja painat Enter näppäintä. Jos haluat vastauksen johonkin tiettyyn kysymykseen, voit joko kirjoittaa kysymyksen suoraan hakukenttään tai muotoilla sen lyhyempään muotoon. Esim: ”Minä vuonna Evolta on perustettu?” Voidaan muotoilla paremmin ”Evolta perustamisvuosi” Jotkut hakukoneet osaavat suoraan vastata joihinkin kysymyksiin (esim. google), mutta useimmiten joudut itse etsimään tarvitsemaasi tietoa. Tietoa etsiessä on hyvä pitää mielessä, että kuka tahansa voi kirjoittaa internettiin mitä tahansa. Kannattaa siis suhtautua erilaisiin lähteisiin kriittisesti ja miettiä tarkkaan voiko joku asia todella pitää paikkansa.
(hakukone voi tarjota monenlaisia lähteitä joista kaikki eivät välttämättä ole luotettavia)

Linkit

Kun haet hakukentän avulla jotain internetistä, selain ei vie sinua suoraan verkkosivulle, vaan tarjoaa sinulle linkkejä. Nämä linkit ovat ikään kuin portteja eri verkkosivuille, jotka hakukone on valinnut hakemaasi aiheeseen liittyviksi.

Jos haluat päästä suoraan jollekin tietylle verkkosivulle, sinun on tiedettävä sivun tarkka www-osoite. (esim. www.evolta.fi) Tämä verkkotunnus eli domain voi sisältää 2-63 merkkiä ja sisältää kirjaimia a-z.
Domainissa on aina joko kansallinen tai geneerinen pääte (esim. suomen .fi tai Ei kaupalliset organisaatiot .org)

Päästäksesi suoraan haluamallesi verkkosivulle sinun on siis tiedettävä sivun domain ja laitettava se suorahakukentään selaimen ylälaidassa.
Jos antamasi domain ei vastaa mitään tunnettua sivua hakukone antaa virheilmoituksen.

Tässä tapauksessa tarkista domainin oikeinkirjoitus. Muista, että myös välilyönnit lasketaan merkeiksi.

Uusi välilehti

Jos haluat tutkia useaa asiaa joutumatta lähtemään alkuperäiseltä sivulta, voit aina avata uuden välilehden.
Tämä toiminto sallii sinun pysyä usealla sivulla yhtä aikaa ja nopeuttaa toimintaasi. Uusi välilehti-painike löytyy suorahakukentän yläpuolelta vanhan välilehden oikealta puolelta.

Kirjanmerkit

Löysitkö sivun, jolle haluat löytää nopeasti ja helposti takaisin? Tällaisia tilanteita varten on kirjanmerkit- toiminto.

Löydät kaikki kirjanmerkkisi helposti uudestaan painamalla valikkopainiketta ja klikkaamalla kohdasta ”kirjanmerkit” ja ”näytä kirjanmerkkivalikko” tai vaihtoehtoisesti Ctrl+Shift+B. Vaihtoehtoisesti voit myös käyttää pikakomentoa Ctrl+h.

Selaushistoria

Selaushistoriassa on tiedot kaikista sivuista, joissa olet vieraillut käytössä olevalla selaimella ja kaikista hauista jotka olet tehnyt. On siis hyvä osata löytää selaushistoriasi, jos vaikka joskus suljet tarvitsemasi välilehden vahingossa tai unohdat mitä olit hakemassa. Löydät selaushistorian painamalla ensin valikkopainiketta, sitten napsauttamalla historia milloin saat näkyviin viimeaikaisen historiasi ja vielä napsauttamalla uudelleen aukeavaa historia painiketta jolloin saat näkyviin kaiken selaushistoriasi.

Selaushistorian poistaminen
Seuraa aikaisempia ohjeita selaushistoriaikkunaan. Sivun vasemmassa laidassa on nappi, jossa lukee ”poista selaushistoria”. Kun siitä painaa aukeaa uusi ikkuna, jossa kysytään mitkä kaikki tiedot haluat poistaa ja kuinka pitkältä ajalta. Sitten vain yksinkertaisesti valitset sinulla sopivat tiedot ja painat kohtaa ”poista selaushistoria”.

Incognito-ikkuna

Jos et halua selaimen tallentavan tietoja käyttämistäsi sivustoista voit selata verkkoa yksityisesti incognito ikkunan avulla. Tämä ei kuitenkaan estä työnantajaasi, internetpalveluntarjoajaasi ja käyttämiäsi verkkosivuja näkemästä millä sivuilla olet vieraillut. Voit avata incognito ikkunan yksinkertaisesti vai avaamalla valikon sivun oikeasta ylälaidasta ja klikkaamalla incognito ikkuna kohdasta, tai vaihtoehtoisesti Ctrl+Shift+N.

Asetukset

Kieli: On selvää, että haluat käyttää selainta omalla äidinkielelläsi, tai kielellä jonka osaat muuten vain hyvin. Saatat myös opetella jotain uutta kieltä ja oppiaksesi paremmin haluat vaihtaa selaimesi kielen.
Aloita painamalla valikkopainiketta sivun oikeasta yläreunasta ja paina aukeavista vaihtoehdoista kohtaa ”asetukset.”

Tämän tehtyäsi päädyt uuteen asetukset ikkunaan. Ikkunan ylälaidasta löydät uudelleen asetukset painikkeen. Klikkaa siitä ja valitse aukeavista vaihtoehdoista ”lisäasetukset”. Täältä löydät kohdan ”kielet”, jota napsauttamalla pääset kieliasetukset valikkoon.

Kielivalikossa klikkaa ylintä laatikkoa, oman kielesi jossa lukee ”kieli”. Saat näkyviisi listan kielistä, joista voit hakea omasi ja asettaa sen selaimen käyttökieleksi painamalla valikkokuvaketta kielilaatikon oikeasta reunasta ja laittamalla rastin ruutuun –näytä Google Chrome tällä kielellä-. Käynnistä lopuksi selain uudestaan niin kieli vaihtuu automaattisesti.