Yleisten alueiden lupahakemukset

Lupapisteessä voit hakea lupaa kunnan yleisten alueiden (kadut ja puistot) käyttöä varten. Tee hakemus, hyödynnä karttoja ja jätä suunnitelmasi sähköisesti. Saat päätöksen Lupapisteeseen ja tiedot sähköpostiisi.
Luvan saatuasi voit hoitaa ilmoittamiset työmaalta tai tapahtumapaikalta saman palvelun kautta.
Oli tarpeesi kaapelin tai putken sijoittaminen, kaivutyö tai alueen varaaminen työmaakäyttöä tai tapahtumaa varten, tee hakemukset sähköisessä palvelussamme.

Yleisen alueen luvan hakeminen

Jotta voit hakea lupaa Lupapisteessä, sinulla tulee olla käyttäjätunnus palveluun. Käyttäjätunnuksen saat rekisteröitymällä palveluun tai yrityksesi pääkäyttäjän myöntämänä (vaatii yritystilin).
Kun olet kirjautunut palveluun tunnuksillasi, näet Omat hankkeet-listassa ne hakemukset, joissa olet itse tai yrityksesi kautta mukana.
Uuden hakemuksen perustaminen käynnistetään Omat hankkeet-näkymän ”Uusi hakemus tai neuvontapyyntö”-painikkeella.

ya_tmp_puu

Uuden hakemuksen perustamisessa on kaksi vaihetta:
1. Valitse paikka kartalta. Voit käyttää osoitehakua tai hakea kohteen kartan avulla. Tässä kohdassa ei vielä merkitä lupaan liittyviä rakenteita tai alueita, vaan valitaan yksi kohta, johon lupa kohdistuu ja jonka avulla lupa löytyy myöhemmin kartalta.
2. Valitse toimenpide, johon haet lupaa. Huomaa, että kaikki yleisten alueiden toimenpiteet löytyvät Yleiset alueet (Sijoitussopimus, katulupa, alueiden käyttö) -valinnan alta. Valitse sopiva toimenpide ja klikkaa ”Tee hakemus”.

Hakemuksen täyttäminen:

1. Täytä hakemuksen tiedot. Kirjoita hankkeen kuvaukseen tehtävä toiminta tai tapahtuma, jolle lupaa haetaan tai kuvaa sijoitettavat rakenteet. Pyydettäessä täytä yleisen alueen käytön suunnitellut ajankohdat.
  2. Kirjaa Osapuolet-välilehdelle hakijan, maksajan ja muiden pyydettyjen osapuolten tiedot.
  3. Suunnitelmat ja liitteet-välilehdelle voit tallentaa vaaditut suunnitelmat, kuten asemapiirrokset, kartat ja tilapäiset liikennejärjestelysuunnitelmat.
  4. Hakemuksen sivulla olevan pienen kartan ”Avaa kartta”-painikkeella voit avata selaimeesi ison karttasivun. Karttasivulla näet kunnan kantakartan ja asemakaavat, ja voit piirtää lupa-alueen kartalle. Jos sinulla on itselläsi sähköisiä suunnitelmia, voit tallentaa ne suoraan kartalle. Lisää ohjeita kartan käytöstä löydät täältä.
  5. Kun pakolliset kentät on täytetty ja liitteet on tallennettu, jätä hakemus eteenpäin ”Hakemuksen jättäminen”-välilehdeltä klikkaamalla ”Jätä hakemus”.

Huom! Voit missä vaiheessa tahansa kysyä neuvoa viranomaiselta hakemusnäkymän oikeassa reunassa olevan ”Keskustelu”-ikkunan kautta.

Sijoitussopimukset

Kunnissa on eri käytäntöjä siihen liittyen, tehdäänkö yleiselle alueelle sijoittamisesta lupapäätös vai sopimus. Sijoitussopimuksen hakeminen tapahtuu samaan tapaan kuin sijoitusluvan hakeminen. Päätöksen jälkeen allekirjoitat Lupapisteessä kunnan tekemän sopimusehdotuksen, jolloin kunnan ja hakijan välille muodostuu sopimus yleiselle alueelle sijoittamisesta.

Yritykset osapuolena yleisten alueiden asioinneissa

Ohje tulossa pian…

Asiointi päätöksen jälkeen

Ohje tulossa pian…

Jatkoajan hakeminen

Jatkoajan hakemiseksi hankkeelle tulee tehdä kokonaan uusi hakemus. Tehdylle hakemukselle lisätään viiteluvaksi varsinainen lupa, johon jatkoaikaa haetaan. Uuden hakemuksen tekemiseksi klikkaa ”Hankkeet” -näkymässä ”Tee hakemus”.

Capture54

Valitse kartalta hankkeen sijainti joko kadunnimen, kiinteistötunnuksen tai kunnan nimen mukaan. Voit lisäksi etsiä oikean sijainnin kartan zoomauksen avulla. Mikäli haet sijainnin hakukentän kautta, valitse alasvetovalikosta oikea sijainti ja klikkaa ”Hae”.

Uusi hanke

Tarkista sijainnin valitsemisen jälkeen tietolaatikosta, että kiinteistötunnus- ja osoitetiedot ovat oikein. Osoitehaun aineiston epätarkkuudesta johtuen haun osoitus voi osua viereiselle kiinteistölle tai katualueelle. Tarkenna tarvittaessa sijainti ja korjaa osoitetieto. Pääset eteenpäin klikkaamalla ”Jatka”.

Hanke

Pääset eteenpäin lupahakemuksen tekemiseen valitsemalla oikean toimenpiteen toimenpidevalikosta. Toimenpidevalikon laajuus vaihtelee riippuen siitä, minkä kunnan alueella asioidaan. Mikäli rakennustyön aloittamiseen ja / tai loppuunsaattamiseen liittyvää valintaa ei löydy toimenpidevalikosta, tällöin kyseiseen kuntaan ei voi jättää jatkoaikahakemusta Lupapisteen kautta. Tällaisessa tapauksessa asiasta tulee olla yhteydessä kunnan rakennusvalvontaan ja pyytää ohjeet jatkoaikahakemuksen jättämiseen.

Valitse toimenpidevalikosta seuraava polku:

• Valitse: Yleiset alueet (Sijoittamissopimus, katulupa, alueiden käyttö)
  • Valitse: Jatkoajan hakeminen

Hakemuksen tekemiseksi klikkaa ”Tee hakemus”.

ya_jatkoajan_hakeminen_1

Lisää tekemäsi hakemuksen ”Hakemuksen tiedot”-välilehdelle perustelut jatkoajan tarpeella ja täydennä vaadittavat roolit ”Osapuolet” -välilehdelle. Laajempi ohje hakemuksen täyttämiseen täältä ja roolitietojen täydentämiseen täältä.

ya_jatkoajan_hakeminen_2

Kun hakemuksen tiedot on täydennetty, tulee alkuperäinen lupa lisätä uudelle hakemukselle viiteluvaksi. Mikäli alkuperäinen lupa on käsitelty Lupapisteessä, viitataan luvan LP-alkuiseen asiointitunnukseen. Mikäli alkuperäistä lupaa ei ole siirretty Lupapisteeseen vaan käsittely on hoidettu toisin, asetetaan viiteluvaksi alkuperäisen luvan kuntalupatunnus.

Pääset lisäämään viiteluvan klikkaamalla oikealta toimintovalikosta ”Lisää viitelupa” ja tämän jälkeen joko valitsemalla luvan asiointitunnuksen ”Valitse lupa”-valikosta, tai kirjoittamalla kuntalupatunnuksen ”Kuntalupatunnus”-kenttään.

ya_jatkoajan_hakeminen_3