Lupapisteen päivitys 5.3.2020

05.03.2020

automaattiset tehtävätELYELY merkkimäärähuoneistotunnusKuntaGMLpäivityspäivitystiedoterakennusluokitus

Tuoreimmassa päivityksessä Lupapisteeseen menee paljon uusia, toivottuja ominaisuuksia.

KuntaGML-versionkorotus

KuntaGML-versionkorotuksen mukaisesti Lupapisteeseen on tehty uutta kehitystä.

 • Ulkomaalainen henkilötunnus: Lupapisteessä on nyt mahdollista syöttää osapuolen tietoihin ulkomaalainen henkilötunnus.
 • Kokoontumistilan henkilömäärä: Tietyille toimenpiteille on nyt lisätty uusi kokoontumistilan henkilömäärä -kenttä. Kenttä on vapaaehtoinen, jos toimenpide koskee rakennusta.
 • Tilapäinen rakennus ja tilapäinen rakennelma: Lupapisteeseen on lisätty mahdollisuus merkitä toimenpiteellä valinta tilapäinen rakennus ja tilapäinen rakennelma.

Muutokset koskevat KuntaGML-versioita 2.2.3 ja 2.2.4. Varmistathan omalta taustajärjestelmätoimittajaltasi, mikä versio teillä on käytössä.

 

Uudet rakennusluokat ja pysyvä huoneistotunnus

Lupapisteessä on nyt tarjolla tuki uusille rakennusluokille sekä pysyvälle huoneistotunnukselle. Jatkossa käyttötarkoitusluokitus korvataan uudella rakennusluokituksella, ja huoneistotietojen yhteydessä eri järjestelmien välillä siirretään pysyviä huoneistotunnuksia. Molemmat uusista tietosisällöistä ovat KuntaGML-versiossa 2.2.4.

Rakennusluokkaa sekä pysyvää huoneistotunnusta siirrytään käyttämään kuntakohtaisesti, samanaikaisesti kun kunnan taustajärjestelmään päivitetään uusi KuntaGML-versio ja siirrytään uuteen luokitukseen.

Olemme jo aiemmin tiedustelleet halukkuuttanne ottaa toiminnallisuus käyttöön Lupapisteessä ja kytkemme toiminnallisuuden käyttöönne, kunhan saamme teiltä tiedon päivämäärästä, jolloin myös taustajärjestelmänne on muutokseen valmis. Olettehan siis yhteydessä Lupapisteen tukeen sähköpostitse, kun tarkka päivämäärä on tiedossanne.

 

Automaattisten tehtävien hallinta

Lupapiste on jo entuudestaan osannut muodostaa automaattisia tehtäviä mm. aloittamisilmoituksen, sijaintikatselmuksen ja maastoonmerkinnän tilauksista sekä tiettyjen liitteiden lisäämisestä. Nyt automaattisten tehtävien hallintaa on kehitetty, ja tehtäviä on mahdollista luoda tiettyjen ehtojen perusteella. Tehtävä voidaan kohdistaa joko käsittelijälle tai muulle organisaation viranomaiselle.

Automaattisia tehtäviä hallinnoidaan pääkäyttäjäasetusten ”Käsittelijät ja tehtävät” -välilehdellä.

 

Hankkeen kartta

Lupapisteen hankkeella oleva kartta on jälleen kehittynyt. Uutuuksina mm. seuraavat toiminnallisuudet:

 • kartalta saa nyt kaavadokumentin,
 • piirroksia on mahdollista muokata,
 • kartalta löytyy mittaustyökalu,
 • viivalle pystyy antamaan leveyden (tekee viivasta alueen).

 

Katselmusten noudon parannukset

Katselmuksien noutoon taustajärjestelmistä on nyt tehty useita varmistuksia ja korjauksia. Taustalla tässä on ikävä tilanne, jossa taustajärjestelmä lähetti Lupapisteelle virheellisiä tietoja, joilta Lupapiste ei ollut osannut suojautua. Seuraamme tilannetta katselmusten siirtymisen osalta ja reagoimme tarvittavilla toimilla, mikäli katselmusten noudossa havaitaan ongelmia.

 

ELY-lausuntopyynnön merkkimäärärajoitus

ELY-lausuntopyynnön saatetekstin yhteyteen on laitettu ilmoitus merkkimäärärajoituksesta. ELY:n järjestelmä pystyy vastaanottamaan vain 1000 merkkiä pitkän saatetekstin. Muistathan, että ELY-lausunnoista löytyy kattavat ohjeet tukiportaalistamme.

 

Yleisille alueille tarkennuksia

Yleisten alueiden puolelle on tehty useampia pieniä parannuksia, muun muassa:

 • lupa-aikaa kirjatessa validoidaan, että luvan alkupäiväys ei voi olla loppumispäiväyksen jälkeen,
 • hakijan yhteyteen on lisätty tarkennus ”työstä vastaava” sekä seliteteksti,
 • työmaasta vastaavan yhteyteen on lisätty tarkennus ”lupaehdoista vastaava”.

 

Yleistä kehitystä

Edellä mainittujen kokonaisuuksien lisäksi olemme kuulleet toiveitanne ja parantaneet palvelua:

 • Poikkeamishakemukselle on nyt mahdollista lisätä suunnittelijoita.
 • Suunnittelijan kohdalla ”Muu, mikä” -valinta kohdassa lisätty teksti näytetään suunnittelijadokumentin otsikossa.
 • Lupapisteen oma Pate-päätöksenteko: viitelupa kirjautuu päätökselle (esim. jatkoajalle ja muutosluvalle kirjautuu kantalupa viitteeksi päätökselle).
 • Rakennusjätelomakkeella ja huoneistotiedoilla käytettävissä nyt ”OK”- ja ”Tarkennettavaa” -painikkeet.
 • Naapurin tiedoissa on mahdollista muokata henkilölajia ja Y-tunnusta.

 

HUOM! Lupapiste ei jatkossa tue Internet Explorer -selainta. Lupapisteen uusia ominaisuuksia (kuten karttaa) ei kehitetä yhteensopiviksi IE:n kanssa. Päätös perustuu Internet Explorerin asemaan turvattomana selaimena sekä siihen, että IE:n tukeminen estää tiettyjen teknologioiden käyttöä ja rajoittaa kehitystä. Suosittelemme käyttämään Lupapistettä muilla selaimilla, kuten Mozilla Firefoxilla ja Google Chromella. Parhaan käyttökokemuksen takaamiseksi varmistathan, että käytössäsi on aina tuorein selainversio.

Jaa tämä sisältö